KOMMENTAR

Kyriakos Mitsotakis snakker til Europaparlamentet i juli 2022.

Høyresiden beholdt makten i Hellas, og ytre høyre gjør et lite comeback

Publisert

Det ble søndag kveld klart at Kyriakos Mitsotakis gjorde nok et brakvalg på under en måned. Årsaken til at han var tvunget til å gjenta suksessen fra mai, var helt enkelt at de to valgene ble gjennomført med ulike valglover. Den forrige rakk bare å virke ett valg, 21. mai. Beskrivende nok var det en lov hovedmotstander Syriza innførte i løpet av sin regjeringstid, 2015-2019. 

Resultatet fra i går, hvor Nea Dimokratia klokker inn på 40,5 prosent, gir Mitsotakis hele det nye styringstillegget. Det gjør også at han slipper å se seg om etter koalisjonspartnere. Gitt hvilke andre partier som nå inntar det greske parlamentet, må det være en lettelse.

Syriza gjorde det oppsiktsvekkende dårlig. Etter fire år med Mitsotakis, den tragiske togkollisjonen i Tempi tidligere i år, en mye omtalt avlyttingsskandale, og nå den siste tiden et forlis med en flyktningbåt som trolig har krevd flere hundre menneskeliv, skulle man kanskje tro at det største opposisjonspartiet ville prestere bedre (jeg skrev om situasjonen før siste valg her). 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS