NYHET

Innvandringsoptimisme i Perspektivmeldingen: – Fra et faglig økonomisk perspektiv er det helt forrykt

Det sier Espen Henriksen, førsteamanuensis på BI, om at Perspektivmeldingen antyder at økt innvandring kan berge statsfinansene.

Espen Henriksen stiller seg svært kritisk til den nye Perspektivmeldingen.
Publisert Sist oppdatert

Hvert fjerde år legger Finansdepartementet frem en Perspektivmelding. Dette er en stortingsmelding som beskriver problemer som landet – og da særlig sittende og kommende regjeringer – må finne løsninger på.

Rett før helgen ble Perspektivmeldingen 2021 fremlagt. Det som kom frem der minner mye om tidligere perspektivmeldinger: om Norge ikke gjør vesentlige grep, vil vi ikke ha råd til å videreføre velferdsstaten.

Men noe er likevel nytt. Siden Brochmann-utvalget har det vært konsensus om at innvandringen er ugunstig for statsfinansene. I den nye Perspektivmeldingen trekkes tilsynelatende motsatt konklusjon. Det argumenteres at innvandring fører til «at alderssammensetningen av befolkningen blir mer gunstig fra et statsfinansielt synspunkt» – og deretter konkluderes det: «Samlet bidrar en vedvarende høyere innvandring og tilhørende reduksjon i den demografiske forsørgelsesbyrden til noe lavere inndekningsbehov sammenlignet med basisforløpet».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS