KOMMENTAR

Høyre bør slutte å demobilisere egne kjernevelgere

Kampen om nye velgere bør ikke gå på bekostning av god Høyre-politikk.

Publisert Sist oppdatert

Valget i høst ble det dårligste for den borgerlige blokken totalt noensinne: Til sammen oppnådde de fire borgerlige partiene bare 68 mandater. Hvis borgerlig side skal gjenreises, er det en forutsetning av man forstår hva som gikk galt, hvilke velgere som forsvant og hvorfor.

Et sted å begynne er å se på overgangsmatrisene fra meningsmålinger tatt opp før valget. Selv om Høyre på slutten av valgkampen også mistet velgere til Arbeiderpartiet, viser de klart at det var Senterpartiet som hentet flest av velgerne som skiftet side mellom blokkene – hele 40 prosent av totalen. Senterpartiet fremstod ved dette valget som et mer «borgerlig» parti enn det var i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering, hadde hyppig feider med MDG – og avviste som kjent SV som regjeringspartner.

En relevant hypotese i denne sammenheng er at det svake valgresultatet for de borgerlige partiene skyldes at de har mistet grepet om velgere de tidligere tok for gitt. Selv om man skal være forsiktig med å bygge analyser på anekdotiske observasjoner, er en gjennomgangsmelodi blant konservativt innstilte velgere jeg snakker med, at de ved dette valget enten har følt seg svært lite motivert for å stemme, eller kanskje har funnet veien til Senterpartiet. Når dette anekdotiske materialet også synes å få støtte av overgangsmatrisene og en rimelig politisk analyse av Senterpartiets plassering ved valget, er det grunn til å stoppe opp og se om det ligger noen lærdommer for Høyre her.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS