NYHET

De to statuene av Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt i South Park Blocks of Portland, Oregon.

Veltet statuer av Roosevelt og Lincoln

Høytidsdagen som tidligere markerte at Christoffer Columbus ankom Amerika markeres av demonstranter som «vredens dag»

Publisert Sist oppdatert

Natt til i dag har demonstrasjoner i Portland, den største byen i den amerikanske delstaten Oregon, ført til at flere statuer av tidligere amerikanske presidenter er blitt veltet.

Ifølge lokalavisen Oregonlive skal en gruppe på 200 demonstranter ha marsjert gjennom bykjernen med skjold og slagvåpen, og utført hærverk mot flere butikker og statuer i byen. Demonstrantene skal blant annet ha veltet statuer de to tidligere amerikanske presidentene Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

Datoen for demonstrasjonen sammenfaller med den amerikanske høytidsdagen Columbus day, som marker at Christoffer Columbus ankom det amerikanske kontinentet den 12. oktober 1492.

Markeringen av Columbus Day ble først introdusert av president Franklin Roosevelt i 1937, og siden gjort til en nasjonal fridag av Richard Nixon i 1972.

I 2015 besluttet imidlertid bystyret i Portland å omgjøre helligdagen til å bli en feiring av Indigenous Peoples' Day. En beslutning som også en rekke andre amerikanske byer og delstater har fattet.

På nett skal derfor demonstrasjonene ha blitt promotert som «Indigenous Peoples Day of Rage». I denne sammenheng kan veltingen av statuene av de to tidligere amerikanske presidentene sees på som en protest mot de to presidentens syn på den amerikanske urbefolkningen, og Abraham Lincolns krigføring mot Sioux-stammene i Dakota.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS