De kriminelle utlendingene

Trump skremmer med kriminelle utlendinger i Sverige, og straks etter er det nye opptøyer i Rinkeby. Hva vet vi egentlig om sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet?

Publisert Sist oppdatert

Mandag skrev jeg om ny tysk forskning som viser at den store asylbølgen i 2015 hadde beskjeden kortsiktig effekt på kriminaliteten. Forskerne viste til at dette var i samsvar med mesteparten av forskning på dette området i andre land. Men det er heller ingen tvil om at kriminaliteten blant innvandrere i Sverige og Norge er høyere enn i resten av befolkningen. I USA er det imidlertid motsatt (lenker til en rekke andre studier finnes her).

Lørdag hadde Trump snakket om ”hva som hendte i går” i Sverige, i sammen slengen som han ramset opp ulike jihadistiske terrorangrep i Europa. Det viste seg at det han mente med ”hendte” var at han hadde sett et innslag på Fox News om innvandrerkriminalitet i Sverige, et innslag som politifolkene som ble intervjuet for øvrig ikke kjente seg igjen i. Sosiale medier og pressen var full av morskap over hvor dum Trump er, og i konteksten var det naturlig å tro at han viste til et ikke-eksisterende terrorangrep, akkurat som hans pressetalsmenn tidligere har gjort i andre tilfeller.

Og selv om det ikke skulle ha vært terror han viste til, har mange påstått at han uansett tok feil om Sverige. Men på tirsdag var det voldelige opptøyer i innvandrerbydelen Rinkeby, som er vel kjent for sine sosiale og økonomiske problemer. Motsatt fløy fikk vann på mølla. Trump hadde rett likevel. Robert Reich, tidligere arbeidsminister under Bill Clinton, slo tilbake på en måte som tyder på at han er smittet av ”Trump Derangement Syndrom”, og impliserte at det var Trumps påstand som hadde utløst opptøyene. Reich slettet, fornuftig nok, sin tweet etter at han ble allment latterliggjort.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS