KOMMENTAR

Fra knust sionisme til Mia Khalifa

Palestina-aktivister børster støv av en gammel klassiker, mens israelske ungdommer danser til moderne rap. Det sier en god del om krigen og konflikten.

Publisert

På det sosiale mediet TikTok er det to sanger som på hver sin måte illustrerer engasjementet rundt krigen i Gaza, spesielt slik det arter seg utenfor Midtøsten.

Aftenposten skrev tidligere i høst om hvordan titusenvis av TikTok-videoer bruker en gammel svensk sang i videoklipp til støtte for Palestina. Sangen Leve Palestina stammer fra 1970-tallet, da den kristne palestinske flyktningen George Totari formet bandet Kofia sammen med andre venstrevridde musikere i Gøteborg. Teksten er på svensk og den delen som benyttes i sosiale medier er gjerne starten som lyder «Leve palestina och krossa sionismen».

Palestinakomiteen i Norge er blant de tusenvis som har benyttet sangen i videoer de har lagt ut på TikTok. Leder Line Khateeb sier til Minerva at sangens popularitet helt enkelt handler om at den er fengende, i tillegg til at sosiale medier-plattformene er rigget for å sikre spredning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS