Replikk til Snoen

Marine Le Pen har økt Front Nationals velgerpotensiale.

Publisert Sist oppdatert

Jan Arild Snoen skriver i sitt svar til meg at jeg «mener stemmetall, ikke stemmeandel er viktigst». Det har jeg ikke skrevet, og det mener jeg naturligvis ikke.

Det jeg derimot mener, er at når man skal vurdere styrken i støtten til høyrepopulismen i Frankrike, er det av stor interesse å se ikke bare på stemmeandel, men også på det faktiske antall franske velgere som stemmer på Front National og Le Pen. Dette antallet har vist en sterk og vedvarende økning de siste årene. Jeg mener altså at dette tilsier at det kan stilles spørsmålstegn ved om den svakere prosentandelen Marine Le Pen oppnådde i første omgang av årets presidentvalg sammenliknet med partiets rekordhøye andel ved regionvalgene i 2015, kan tolkes som uttrykk for at trenden har snudd.

Jeg begrunnet dette ved å vise til at en protestbevegelse gjerne mobiliserer sterkere enn andre også i mindre viktige valg. Jeg foregir ikke at dette nødvendigvis forklarer hele forskjellen i prosentvis oppslutning mellom de to valgene – men mener at det i betydelig grad kan nyansere bildet av det som ser ut til å være en klar tilbakegang. Jeg gir imidlertid Snoen rett i at meningsmålinger med tanke på presidentvalg tatt opp i samme periode som dette regionvalget, slik han viser til, kan svekke mitt resonnement.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS