KOMMENTAR

Joe Biden har nominasjonen i boks etter nattens primærvalg.
Joe Biden har nominasjonen i boks etter nattens primærvalg.

Kampen er over

Biden vant trolig fem av seks stater i natt, og nominasjonsstriden er i virkeligheten over. Nå skifter oppmerksomheten til visepresidentspørsmålet. Og kan Sanders faktisk komme til å trekke seg?

Publisert

Målingene de siste dagene har vært entydige: Joe Biden ville vinne Mississippi, Missouri og nøkkelstaten Michigan, og det gjorde han med stor margin. (Opptellingen kan følges her). I Michigan, som Sanders vant knapt i 2016, ligger Biden nå an til å vinne med omkring 16 prosentpoeng. I Misssissippi, som har den største andelen svarte demokratiske velgere i USA, er det tvil om Sanders når sperregrensen på 15 prosent.

Biden hadde en knapp ledelse på målingene i Washington, og selv om det i skrivende stund er helt likt i opptalte stemmer, går det mot knapp Biden-seier også der. I andre stater med poststemmer har Bidens oppslutning økt ettersom de som har stemt sent blir talt opp.

Idaho er ikke målt i valgkampen, men Biden vinner greit. Sanders ligger imidlertid an til å vinne lille North Dakota (14 delegater, mot 125 i Michigan). Det er nok fordi denne staten har en type primærvalg, et såkalt firehouse caucus, som bringer valgdeltakelsen kraftig ned. Dette er til fordel for Sanders, og mange caucus-stater var en viktig grunn til at han kunne konkurrere med Clinton i 2016.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS