NYHET

LEDER NORGES BANKS HOVEDSTYRE Øystein Olsen er inne i høringssal 1 i komitehuset på Stortinget under åpen høring i finanskomiteen i følgende sak: Brev til Stortinget fra Norges Banks representantskap om ansettelse av ny daglig leder av Norges Bank Investment Management (NBIM) Foto: Stortinget

Ble nektet å møte i Representantskapet

Etter sentralbankloven har sentralbanksjef Øystein Olsen rett og plikt til å stille på representantskapets møter, med mindre noe annet blir besluttet. Under representantskapets behandling av Tangen-ansettelsen fikk han ikke stille for å klargjøre sine svar.

Publisert Sist oppdatert

Forrige mandag avholdt Stortingets finanskomité høring om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. På vegne av Norges Banks representantskap la Julie Brodtkorb frem en rekke nye anklager mot prosessen som har ledet frem til ansettelsen av Tangen.

Blant annet hevdet Brodtkorb at Norges Bank kan ha misligholdt informasjonsplikten i Sentralbankloven dersom Finansdepartemenet ikke var blitt informert om at Tangen som oljefondsjef ville beholde eierposisjoner AKO-systemet. Brodtkorb sa også at dette var «helt ukjent for representantskapet frem til de fulgte pressekonferansen 28. mai 2020».

I etterkant av høringen har imidlertid Norges Bank sendt et brev til stortingets finanskomité, der sentralbanken svarer på flere av anklagene fra Brodtkorb. I brevet viser Norges Bank til at Finansdepartementet på sin side utvetydig har klargjort at «Norges Bank i sakens anledning ikke har brutt sentralbankloven».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS