NYHET

Hvem bestemmer når pandemien er slutt?

En av de viktigste beslutningene etter valget i høst handler om når vi skal si oss ferdige med korona. Men flere av partiene vil overlate beslutningen til faglige råd.

Publisert

Det finnes ingen hendelser i moderne norsk historie som tydeligere har synliggjort den makten som ligger i staten, enn koronapandemien.

Enten vi vil eller ikke har vi måttet oppgi flere av våre mest grunnleggende rettigheter i bytte mot kollektiv administrasjon og beskyttelse mot pandemien. Selv om de norske smitteverntiltakene også har vært kontroversielle, har de medført at Norge har kommet gjennom pandemien med langt færre døde og syke enn andre sammenlignbare land i Europa.

Med vaksiner kan det også være mulig for Norge å avslutte hele tiltaksregimet i nær fremtid. Men akkurat hvordan pandemien bør avsluttes, er fremdeles et uavklart – og et dypt politisk – spørsmål. Veien frem dit inneholder en avveiing av kostnaden ved fortsatte tiltak, en viss mengde forutsigelig sykdom og død og en risiko for nye varianter som omgår vaksinene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS