De digitale bokbålenes tid

Ethvert forsøk på å formulere et generelt prinsipp for boikott av kunst basert på kunstnerens moralske karakter, vil utarte til vilkårlighet og pøbelvelde.

Publisert Sist oppdatert

Flere tar nå til orde for at kultur skapt av personer som har begått forkastelige handlinger, skal renskes bort fra offentligheten. Det oppfordres til boikott av artister, og medieselskaper forsøker å blidgjøre opinionen gjennom å fjerne forbryternes, pervoenes og provokatørenes verk fra sine plattformer.

Men klarer man å formulere et prinsipp for hvilken kultur som skal være tilgjengelig ut fra kunstnerens personlige vandel? Hvor mye blir igjen om bare kunst skapt av personer som lever opp til våre moralske krav, skal finnes tilgjengelig?

NRK valgte nylig å fjerne alt materiale av den amerikanske sangeren Michael Jackson, etter at det ble kjent at kanalen skulle sende dokumentaren Leaving Neverland. I dokumentaren fremkommer påstander om at Jackson har gjort seg skyldig i pedofili. «Vi som spiller musikk i et massemedium skal være lydhøre og ikke bidra til å utløse negative følelser ved å spille musikken hans», sa Knut Henrik Ytre-Arne til VG. Et par dager senere – og etter massive protester – måtte NRK snu, og Jackson fant veien tilbake til spillelistene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS