NYHET

Det etiske landbruket er mulig

Publisert Sist oppdatert

Når jeg går i butikken, vil jeg at varene jeg blir presentert for skal være etiske – på alle måter. Er slike butikkhyller en mulighet? Hva skal i så fall til for å komme dit?

Dette var det personlige utgangspunktet for Minervas artikkelserie om det norske landbruket som ble publisert i sommer. For mat er forbundet med en rekke etiske utfordringer i vår tid: klimaavtrykk, dyrevelferd og helseutfordringer. Samtidig ønsker vi at den norske bonden skal overleve og vi vil bevare kulturlandskapet – og en ny storkrig i Europa har minnet oss om betydningen av en grad av selvforsyning. Fant vi noen løsning på denne gordiske knuten?

Et av de viktigste svarene er at vi nordmenn spiser for mye (norsk!) kjøtt og drikker for mye melk. Og det er problematisk av viktige, men veldig forskjellige grunner. For det første er omfattende kjøttproduksjon lite klimavennlig. For det andre er omfattende kjøttkonsum et resultat av – og et krav om – at kjøtt er billig – som igjen henger sammen med etisk problematisk dyrehold. For det tredje er det gode grunner til å tro at mye kjøtt i dietten er uheldig. For det fjerde betyr et landbruk som er orientert rundt kjøttproduksjon av vi ikke satser på produksjon av matkorn, som igjen svekker norsk selvforsyning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS