SPALTIST

Liberalistene ønsker å kutte hele den personlige inntektsskatten. Det er vanskelig, men mulig, skriver Jan Arild Snoen.

En annen verden er mulig

Liberalistene vil kutte hele inntektsskatten. Det er ikke så umulig som det høres ut som.

Publisert Sist oppdatert

For et par år siden laget jeg et forslag til hvordan staten kunne kutte 100 milliarder kroner, uten at det gikk spesielt hardt ut over noen. Det var på sett og vis et svar på at offentlige utgifter som andel av BNP har økt rekordartet under en påstått borgerlig regjering, og det før covid-pandemien. Mitt fokus var på medisinen, ikke på hva de innsparte midlene kunne brukes til – skattekutt, og styrket oljefond for bruk senere.

Partiet Liberalistene har startet i den andre enden, med skattekutt, helt konkret inntektsskatten. For et parti som stiller til valg er det jo attraktivt å starte med de gode nyhetene. De har fått hjelp av fagøkonomisk ekspertise, og det korte svaret er at staten utmerket godt kan klare seg uten disse inntektene samtidig som statens viktigste oppgaver, herunder å ta være på eldre og syke, oppfylles.

I deres fremskrivning, som tar utgangspunkt i 2019, før pandemien, er hele den personlige inntektsskatten fjernet. Det reduserer statens inntekter med 400 milliarder. I tillegg er formuesskatten og eiendomsskatt (til kommunene) fjernet, men dette utgjør relativt lite, 31 milliarder. Til sammen gir det altså skattelettelser på 431 milliarder kroner, eller omkring en femdel av statens samlede inntekter. Ikke noe småtteri, altså. Legg merke til at ikke all skatt på inntekt fjernes, selv om partiet innimellom roter litt med begrepene. Folketrygdavgift og arbeidsgiveravgift, som er skatt på arbeidsinntekt, beholdes som i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS