– Skattemessige incentiver er viktigere enn å stappe subsidier inn i enkelte næringer

Det sier Øystein Eriksen Søreide i Abelia. Men agendaen for NHOs årskonferanse neste uke er å skaffe mer «statlig risikokapital». Minerva har spurt alle NHO-forbundene om de ønsker subsidier eller skattelette.

Publisert Sist oppdatert

Et stort tema på NHOs årskonferanse er det grønne skiftet og blant annet behovet for offentlig risikokapital til havvind.

– Vi må kutte utslipp for å trygge jobber. Vi trenger også et forsterket grønt industriløft, tilstrekkelig offentlig risikokapital og andre ordninger som mobiliserer private investeringer, sier NHO-leder Ole Erik Almlid på NHOs nettside i forkant av årskonferansen tirsdag 9. januar.

Tidligere har NHO markert seg som en pådriver for lavere skatter, men det er ikke noe tema under årskonferansen. Kravet om mer statlig innsats fra ulike industrinæringer har fått Civita-økonom Steinar Juel til å advare mot tilkarringsindustri. Denne situasjonen har oppstått gradvis og over tid, tilsynelatende uten at det har vært en klar strategi. Nå opplever flere i NHO at organisasjonen snart står ved et veiskille: Enten må kursen endres, eller også må ideologien og retorikken om skatt justeres. Samtidig innebærer økt vektlegging av statlig støtte spenninger mellom ulike forbund i NHO. Som NHO-konferansen viser er det også særlig industriene som kan selge seg inn som en del av «det grønne skiftet», som er posisjonert til motta subsidier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS