KOMMENTAR

Sanna Sarromaa elsker Norge

17 grunner til at jeg elsker Norge

Mange tror at jeg hater Norge. Det er ikke sant.

Publisert Sist oppdatert

Alltid når jeg skriver noe i rikspressen, får jeg en hel masse sinte meldinger med omtrent det samme budskapet. Helt uavhengig av hva jeg har skrevet, skriver de: «Hvis du ikke liker deg her i Norge, kan ikke du bare flytte tilbake der du kommer fra?» Jeg kommer til å få sånne meldinger også når denne teksten er ute, enda jeg skriver om hva jeg nettopp liker ved Norge. 

Fastlegeordningen (og fastlegen min)

Tenk at man kan velge og plukke sin favorittlege og gå til hen så lenge man lever – eller til legen pensjonerer seg. Leger, i motsetning til alle andre nordmenn, er aldri sykmeldt, så de er alltid der, på jobb, klare til å ta imot deg. Jeg har en helt fantastisk fastlege og både barna mine og jeg har gått til ham i 19 år. Sist jeg var hos fastlegen sa han at jeg ikke behøvde å bytte fastlege, selv om jeg nå skulle flytte til Oslo. Jeg tolket det dithen at han liker å ha meg som pasient like mye som jeg liker å ha ham som lege. Jeg har faktisk begynt å tenke på om det går an å pendle til legen sin. Eller kunne jeg fått ham til å flytte til Oslo sammen med meg?

Barnehagebarn på tur

Jeg elsker norske barnehager og jeg elsker dem aller høyest når de er på tur. Å se en norsk barnehage på tur gjør meg alltid varm langt inn i hjerteroten. Der tasser fremtiden – i neongule refleksvester!

Dekkhotell

Det er bare i Norge at bildekk har fått sine egne hoteller. I dekkhotellene bor dekkene når nordmenn ikke vil styre med dem hjemme. Dekkene blir også vasket og pleid der slik at dekkhotell ikke bare er dekkhotell, men fullverdige skjønnhetssalonger for bildekk.

Etternavn

Ingen oppegående, fornuftig norsk kvinne tar mannens etternavn. De vil signalisere at de er sin egen person, ikke fruen til noen. 

Kos

Når jeg snakker finsk med barna mine, er jeg ofte smertelig klar over at det mangler et ord i finsk – nemlig, «kos». Nordmenn kan virkelig å kose seg og en sjelden gang koser vi oss i vårt finske hjem også. Men hva sier jeg til barna mine når vi har det skikkelig hyggelig – altså, koser oss? Jeg skulle ønske mitt morsmål hadde det begrepet!

Sex appeal fra naturen

Alle oppegående nordmenn gjør et eller annet i naturen. De går turer, jakter eller går på ski. Jeg elsker hvordan alle norske menn jeg kjenner har et forhold til fjellet. Det er utrolig sexy! Jeg blir nesten mistenksom på om jeg møter en som ikke gjør et eller annet i naturen. Er de syke eller dumme? 

NAV

Hvis man ser bort fra skjemaene og språket, så er det et fabelaktig system. Livet går ikke alltid som planlagt. Takk til NAV som ordner opp! Ved ulike korsveier i livet har jeg fått dagpenger, overgangsstønad, sykepenger og pleiepenger. Selv barnebidrag har NAV krevd og ordnet opp for meg. Og la oss ikke glemme barnetrygd, som jeg fremdeles får, hele 5792 kroner i måneden. Det lønner seg å ha mange barn i Norge!

Norske menn 

Jeg simpelthen elsker norske menn. De er hotte og flotte i tillegg til at de rydder, vasker, støvsuger, fikser og er fullverdige omsorgspersoner for sine barn – og alt dette uten at de ser for feminine ut (som svenske menn). De bruker ikke, takk og pris, håndkrem eller hårprodukter. I motsetning til finske menn, er de også stilige, velkledde og veltrente. De færreste er alkoholisert. Har disse flotte norske mennene på seg bunad i tillegg, er det rett og slett supersexy. 

Kakebord

Dette konseptet er fabelaktig. Alle kommer med en hjemmebakt kake og da blir det sinnssykt mye å smake på! Aller mest liker jeg konseptet når de hotte norske mennene (gjerne i bunad) slippes løs på kakebordet! De tar digre stykker før alle andre fordi de er så utrolig glad i kake. De tenker ikke på kalorier engang – de trenger ikke for de går Birken og løper Holmenkollstafetten, Oslo maraton og Sentrumsløpet. Jeg er sammen med en slik løpende norsk kakemann nå. Jeg har ennå ikke sett ham gå amok ved et kakebord, men jeg kjenner at jeg gleder meg skikkelig til det skjer. 

Svangerskapsomsorgen, fødetilbudet og barselomsorgen

All svangerskapsomsorg er gratis. Det er hyppige kontroller og du kjenner at du blir tatt skikkelig godt vare på. Ved min siste graviditet var jeg geriatrisk fødende, så det var ikke måte på hva som ble testet og undersøkt for at både jeg og babyen skulle være friske og ha det bra. 

 

Jeg har null til overs for de damene som klager over fødetilbudet og barselomsorgen i dette landet. De skjønner ikke hvor heldige de – vi! – er! Hvis du bor på toppen av en stein ved et lite øy i fjerneste Finnmark, kan du jo ikke forvente å føde smertefritt på 10 minutters avstand. Regjeringen kan ikke trylle frem jordmødre der jordmødre ikke vil jobbe. De fleste som klager og syter over føde- og barseltilbudet, bør gå i seg selv. Mine bestemødre fødte alene i badstua. Jeg har bare møtt topp-omsorg, topp-pleie og kompetente fagfolk på føde- og barselavdelingen (men så har jeg heller ikke valgt å bosette meg der ingen skulle tro at noen kunne bo). Vet dere hvor mange ekstremt kompetente fagfolk står klare til å ta imot to bitte små premature tvillinger? To hender var ikke nok til å telle! 

Mamma- og ammepermisjonen 

Mammapermisjonen i dette landet er helt hinsides lang. Den tar aldri slutt! Og likevel klager folk på det også! Og tar mammapermisjonen slutt, så kan man gå rett på ammepermisjon og da har man – vips! – innført sekstimersdagen. Det er bare i Norge arbeidsgiveren betaler lønn når du ammer. Kjenn på takknemligheten, damer!

Rentefradraget

Det er helt utrolig, men det lønner seg å ha lån i dette landet. Selv kredittkortgjeldsrentene gir rentefradrag. Jeg gikk nylig fra én til seks millioner i boliglån. Skatteprosenten min gikk ned! Man blir på sett og vis rikere av å låne penger i dette landet. Ganske vidunderlig!

Statsbudsjettet

I Norge handler all politikken om hva og hvem som skal få mer. Er det barnefamiliene, alenemødrene, minstepensjonistene, barnefotballen eller folk med cøliaki og fibromyalgi. I Finland dreier politikken seg om hvor og av hvem det skal kuttes denne gangen. Det må være ekstremt gøyalt å være politiker i Norge og bare dele ut penger! Alle skal få!

Trafikken, bilistene

Jeg elsker hvordan norske bilister har respekt for myke trafikanter. Jeg trenger ikke engang å krysse veien, det holder at jeg vurderer å krysse veien – og bilistene stopper. Og vet dere hva som er skikkelig koselig? Når man vinker og takker – og bilisten vinker tilbake. 

Tjene penger ved å være syk

Det koster ingenting, absolutt ingenting å ligge på et sykehus i Norge. Det er full bevertning og masse deilig mat flere ganger om dagen, men man behøver ikke betale for det heller. Å ligge på sykehuset i Norge er det beste sparetiltaket. Da de premature tvillingene var små, lå jeg nesten en måned på sykehuset, enda jeg ikke var syk engang. Jeg sparte nesten hele lønnen min for jeg hadde ingen utgifter. Vi spiste gratis, hele gjengen! 

Litt det samme når man er sykmeldt. Det er god butikk – og det er nok mange som har skjønt det. Er du sykmeldt (og det er jo slett ikke vanskelig å bli det i dette landet), slipper du å frakte deg selv til jobben. Du sparer penger på transport. Vil du spare penger? Bli «syk»!

Vennskapene

Vennskapene i Norge er for hele livet, ikke for kortsiktig nytte eller for litt diffus og overfladisk nettverking. Jeg elsker mine norske venner. De er empatiske og lojale, og de stiller opp for meg og mine. 

Pressestøtten og mediemangfoldet

Jeg elsker mediemangfoldet i Norge. Det er så mange gode aviser og mye å lese om! Jeg tror strengt tatt at også denne teksten står på trykk (og jeg har en jobb), takket være pressestøtten. 

Så ja, selv jeg elsker dette landet! 

Powered by Labrador CMS