NYHET

Rødt – mot en betydelig maktfaktor i norsk politikk

Med drahjelp fra pandemien, et lag av dyktige, unge politikere og stadig større avstand til AKP, kan Rødt komme over sperregrensen, gjøre et historisk valg og bli en betydelig maktfaktor i norsk politikk, mener flere eksperter Minerva har snakket med.

Publisert

I sitt siste analysebrev legger valganalytiker Svein Tore Marthinsen frem sine analyser av Rødt. På målingene for juni har partiet en oppslutning på 5,2 prosent nasjonalt. Til sammenligning fikk partiet 2,4 prosent oppslutning ved Stortingsvalget i 2017. I Oslo viste junimålingene 7,5 prosent, mot 6,3 i valget 2017. Partiet, som har en historie med å gjøre det bedre på målinger enn på valgdagen, kan stå foran et historisk godt valg.

– De ligger nå over sperregrensen på snittet av målingene. Kommer de over, har de sin sjanse til å skrive politisk historie som et parti til venstre for SV. Rødt fikk et lite gjennombrudd i 2017 da de kom inn med en representant, Bjørnar Moxnes fra Oslo, men det blir noe helt annet om de kommer over sperregrensen og kommer på tinget med en gruppe på sju, åtte representanter, sier han.

– Da snakker vi om et parti som kan bli en maktfaktor. De har aldri før vært i den posisjonen de er i nå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS