KOMMENTAR

Opptøyene etter mordet på Martin Luther King jr. i 1968 skapte store ødeleggelser, og stemmer til Nixon.
Opptøyene etter mordet på Martin Luther King jr. i 1968 skapte store ødeleggelser, og stemmer til Nixon.

Kampen mot høyreavvikerne

En data-analytiker på venstresiden mistet jobben fordi han siterte en svart forsker som hadde funnet at fredelig protest gir bedre oppslutning for demokratene enn vold. Noe som selvsagt er dypt rasistisk.

Publisert Sist oppdatert

Under stalinismen var det bare plass til en mening – Stalins. Borgerskapet, konservative, bønder med mer enn to kuer og alt annet riff-raff var for lengst utryddet eller sendt til Sibir. Desto viktigere var det å rydde blant dem som påsto at de var kommunister, men som tolket dette feil, og dermed rent objektivt sett var kapitalens lakeier. De ble utrensket i hundretusentall, ja millioner. Men før de fikk den barmhjertige kulen var det svært viktig at de tilsto og ba om unnskyldning. Det måtte til for å bekrefte Stalins ufeilbarlighet.

Jeg trekker frem denne historiske bakgrunnen for å beskrive noe av det som nå skjer på den delen av amerikanske venstresiden som fortjener betegnelsen koko-venstre. Jonathan Chaits historie i gårsdagens Intelligencer, en del av New York Magazine, minner om at disse er langt fra ufarlige for det liberale samfunnet. (For dem som måtte være i tvil om kilden: Chait er riktignok hvit, men liberaler, og mediet plassert på venstresiden.)

Bakgrunnen er en forskningsartikkel fra Omar Wasow, publisert 21. mai. Wasow er førsteamanuensis ved Princeton (assistant professor), har doktorgrad i African American Studies, og er for øvrig svart. Han har undersøkt hvordan svartes protestaksjoner påvirket presidentvalgene i tidsrommet 1960-72. Konklusjonen er at oppmerksomheten omkring disse, særlig i mediene, økte demokratenes oppslutning i presidentvalg blant hvite med 1,6-2,5 prosentpoeng i de omkringliggende områdene, dersom protestene var ikke-voldelige. Voldelige protester hadde imidlertid motsatt utfall. I 1968 flyttet dette hvite velgere 1,5-7,9 prosent i republikansk retning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS