NYHET

Russland omringer fra alle kanter: Vil tvinge Ukraina til innrømmelser

Ukraina er nå nær omringet av russiske styrker, og mange frykter en invasjon. Ukrainsk journalist mener det er et forsøk på å presse Ukraina til uakseptable innrømmelser etter at president Zelenskij gav opp kompromisslinjen.

Publisert

For øyeblikket står 150 000 russiske soldater ved den russisk-ukrainske grensen og på den russisk-okkuperte Krimhalvøya. Det er den største utplasseringen av tropper noensinne, og for øyeblikket er det fullstendig usikkert hva styrkene skal brukes til, eller om de skal brukes overhodet. Samtidig har sammenstøtene mellom ukrainske styrker og de russiskkontrollerte opprørerne i Øst-Ukraina blusset opp.

Tirsdag uttalte en representant for den ukrainske presidentens kontor at styrkeoppbyggingen er ment å skulle presse og skremme Ukraina til å anerkjenne de to opprørsrepublikkene som uavhengige. For en uke siden omtalte president Volodymyr Zelenskij det som en styrkedemonstrasjon overfor Vesten.

Ukraina har blitt rammet svært hardt av koronapandemien. Hele 40 000 er døde, og det er rapportert om nesten to millioner koronatilfeller siden pandemien begynte i fjor. Det ukrainske helsevesenet er i dårlig stand. Konspirasjonsteorier rundt viruset, munnbind og vaksiner florerer, og inntil nylig har heller ikke myndighetene vært villige til å i særlig grad innføre eller håndheve lockdown-tiltak. Mange ukrainere frykter nå at Russland vil bruke denne situasjonen til å invadere landet, enten fra den russiske siden av grensen eller fra Krimhalvøya.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS