Sannsynlig med norske F16-fly til Ukraina

Norske F16-fly løser ikke alle Ukrainas militære behov, men den politiske forventningen om å sende dem er nå stor.

Publisert

President Zelenskyj er på rundreise for å samle støtte for donasjon av F16-fly. USA, som er produsent og dermed må godkjenne viderebringelse av nevnte fly, har gitt grønt lys. Zelenskyj reiser ikke tomhendt hjem. Nederland skal donere opp mot 42 pensjonerte F16-fly, mens Danmark gir 19 maskiner. 

Norge er fra tidligere partner i opptreningsprogrammet for ukrainske piloter, og har pensjonert vår flåte F16-fly. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram svarte tidligere i vår at den norske regjeringen «vil i tett dialog med allierte og partnere vurdere hvordan Norge kan bidra», utover opplæring og trening av pilotene. Norske fly ble også av forsvarsanalytikerne ved RAND Corporation tidligere trukket frem som de mest aktuelle, nettopp sammen med nederlandske og danske. 

Til Nettavisen uttalte Gram søndag 20. august at regjeringen «vil utrede videre muligheten for Norge å donere F16-fly», og viste til at «det er et spørsmål som krever grundige vurderinger, som vi vil gjøre i tett dialog med våre allierte».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS