KOMMENTAR

Finansminister Sanner og statsminister Solberg viderefører regjeringens hovedprioritering: Utgiftsøkninger fremfor skattelettelser.

Regjeringen krymper skatten, men bare litt

Neste år blir skattelettelsene noe høyere enn de siste årene, men noen må også betale mer.

Publisert

De tre siste statsbudsjettene har vært preget av at Solberg-regjeringen har prioritert utgiftsøkninger og bare smuler er blitt til overs til skattelettelser. Slik er det i årets forslag til statsbudsjett for 2021 også, men lettelsene er likevel litt høyere enn i budsjettet for 2020. Samlede lettelser neste år er på omkring 2,6 milliarder kroner.

For 2021 har regjeringen prioritert lettelser i formuesskatten på såkalt «arbeidende kapital» ved å øke verdsettingsrabatten eierandeler, aksjer og lignende får i denne skatten fra 35 til 45 prosent. Dette utgjør nesten 1,4 milliarder kroner.

Siden lettelser i formuesbeskatningen i uforholdsmessig stor grad kommer dem med høyere inntekter til gode, har regjeringen også måttet gi lettelser i inntektsskatten som kommer de fleste til gode, gjennom redusert trinnskatt på de laveste trinnene og økt minstefradrag. Det gir folk flest noen hundrelapper mer å rutte med. Til sammen utgjør dette snaue 2,1 milliarder. På denne måten kommer alle inntektsgrupper ut med netto skattelettelse (s. 139 i Nasjonalbudsjettet).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS