NYHET

Moderaterna rykker nærmere en ny svensk regjering

Kampen mot gjengkriminalitet forener Sveriges opposisjonspartier.

Publisert

Siden Fredrik Reinfeldts valgnederlag i 2014 har Sverige hatt syv år med sammenhengende sosialdemokratisk styre. Denne situasjonen er delvis forårsaket av at Reinfeldts gamle allianse bestående av partiene Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L), Centerpartiet (C) og Moderaterna (M) har vært splittet i synet på hvorvidt Sverigedemokraterna bør fryses ut av svensk politikk.

Liberalerna og Centerpartiet har ikke villet akseptere noen parlamentarisk løsning som gir Sverigedemokraterna innflytelse på svensk politikk, og har derfor søkt samarbeid med Socialdemokraterna.

Moderaterna og Kristdemokraterna har på sin side vært mer åpne for å inkludere Sverigedemokraterna som en del av en ny regjerings parlamentariske grunnlag. Men den sistnevnte koalisjonen bestående av M, KD og SD var et godt stykke unna flertall i Sveriges siste parlamentsvalg – der de kun oppnådde en samlet oppslutning på 43,6 prosent.

Men nå, et år før Sveriges kommende riksdagsvalg den 11. september 2022, er det i ferd med å se lysere ut for Ulf Kristerssons mulighet til å bli ny svensk statsminister. I går annonserte han på Facebook at han nå har utvidet sin politiske koalisjon til også å inkludere Liberalerna: «Våre fire partier er ikke enige om alt – men vi har konsensus om noen av vår tids største saker og er klare for å jobbe sammen for en mye kraftigere politikk mot kriminalitet», skriver han.

Det er særlig kampen mot gjengkriminaliteten Kristersson fremhever som en utfordring der de fire partiene nå vil arbeide tetter sammen.

I skrivende stund peker også meningsmålingene i retning av at de fire partiene sammen vil kunne få flertall i Riksdagen. På siste måling har de fire partiene til sammen 51,3 prosents oppslutning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS