Republikanerne får sin andre høyesterettsdommer

CNNs rettskommentator er skråsikker på at retten til fri abort er avskaffet i tyve amerikanske delstater innen 18 måneder. Jeg tror han tar feil.

Publisert Sist oppdatert

I går kveld offentliggjorde 81 år gamle Anthony Kennedy sin avgang som høyesterettsdommer i USA. Det gir Trump og republikanerne i Senatet muligheten til å sikre konservativt flertall i den viktige domstolen i lang tid fremover.

Tidligere var utnevnelser av høyesterettsdommere omfattet av filibusterregelen, som i praksis betydde at kandidaten måtte ha støtte av minst 60 senatorer. Men republikanerne fjernet denne i forbindelse med utnevnelsen av Niel Gorsuch i fjor. Nå trengs bare 50 (pluss visepresidentens stemme) og det er akkurat det republikanerne har når John McCain ikke møter fordi han er dødssyk.

Ingen av de Trump-kritiske senatorene, som McCain (som nok drar til Washington om nødvendig), Flake og Corker vil stemme imot en konservativ dommer. Partiet har to senatorer som er aborttilhengere, Collins i Maine og Murkowski i Alaska, men det er usannsynlig at disse ville blokkere enn konservativ dommer, selv om Collins ikke vil utelukke det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS