SPALTIST

Donald Trumps støttespillere utenfor Kongressen 6. januar 2021.

Kuppfaren redusert

USAs nye valgreform styrker det amerikanske demokratiet og reduserer faren for at tapere i presidentvalg kan sette folkets dom til side.

Publisert

Siden Trump forsøkte å omstøte valgresultatet for snart to år siden, har det vært jobbet i Kongressen på tverrpolitisk grunnlag for å klargjøre USA gammelmodige og uklare lov fra 1887 som regulerer hvordan stemmene i presidentvalget sertifiseres. Den nye loven – Electoral Count Reform Act (ECRA) ble vedtatt av Sentatet torsdag kveld som en del av den store samleloven (omnibus bill) som også omfatter budsjettet frem til september, en økt ramme for støtte til Ukraina og andre saker. Det er passende at det skjedde samme dag som 6. januar-kommisjonen la frem sin sluttrapport.

Representantenes hus hadde allerede vedtatt sin versjon i september, men siden de var forskjellige, måtte det nytt vedtak til fredag kveld. Bare ni republikanere stemte for, mens to progressive demokrater stemte mot eller avholdt seg fra å stemme. Det var viktig å få dette på plass før det nyvalgte Huset trer sammen 3. januar, siden republikanerne da har flertall der, og kan legge kjelker i veien.

Jeg skrev om lovendringene allerede i februar, og igjen etter mellomvalget i november. Etter at de aller fleste av de Trump-allierte kandidatene til poster som har betydning for gjennomføringen og godkjenningen av valg tapte i november, kan man kanskje si at behovet er mindre akutt. Men ved et svært jevnt presidentvalg skal det bare trøbbel i en enkelt stat til for å skape kaos.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS