SPALTIST

Donald Trump under et valgmøte i Phoenix i Arizona februar 2020.
Donald Trump under et valgmøte i Phoenix i Arizona februar 2020.

Den som teller, bestemmer

Trump forsøker å vinne kontroll over hvem som skal telle og godkjenne stemmene i 2024. Men det går mot tverrpolitisk enighet om å endre en sentral valglov, som vil redusere faren.

Publisert

«De som stemmer, avgjør ingenting. De som teller stemmene, avgjør alt.» Sitatet er tillagt Josef Stalin, men han sa det nok ikke.

I forrige artikkel konkluderte jeg med at forsøk på å øke eller redusere valgdeltakelsen har langt mindre effekt enn partiene tror og påstår. Denne artikkelen handler om hvordan stemmene telles og godkjennes.

I 2020 ble valgresultatet i alle jevne stater utfordret av Trump-organisasjonen, uten at det lyktes på noe punkt. Republikanere lojale overfor demokratiet og grunnloven fremfor Trump personlig var mange nok og standhaftige nok. De fikk hjelp av domstolene, også mange dommere oppnevnt av eller under Trump. Frykten er at Trump vil bruke årene frem til neste presidentvalg til å erstatte disse med lojalister, slik at han, eller en kandidat han støtter, kan stjele valget i 2024. Det er grunn til uro, men det skal mye til, og et svært jevnt valg, for at dette faktisk skal skje.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS