SPALTIST

Glenn Youngkins seier i Virginia kan tolkes som at en tradisjonell republikaner kan vinne valg, men også at Trumps populistiske program er populært, men trekkes ned av personen Trump, skriver Jan Arild Snoen.

Alarmen går for demokratene

Republikanernes seier i guvernørvalget i Virginia gir oppskriften for kommende valg: Hvordan beholde Trumps kjernevelgere uten å skremme bort moderate.

Publisert

Det virker som om amerikanerne alltid har valg, og det er, på grunn av landets desentraliserte politiske system, nesten riktig. I november er det alltid valg. De viktigste i år var guvernørvalgene i Virginia og New Jersey. Disse to statene er de eneste som holder valg året etter presidentvalget, mens de øvrige holder seg til partallsår.

Ingen fra presidentens parti har vunnet et guvernørvalg i Virginia i presidentens første periode siden 1969. I 2008 vant Obama med over 6 prosentpoeng her, og han var fortsatt relativt populær i 2009. Likevel vant republikanerne guvernørvalget med 17 prosent. I år er Biden mer upopulær enn noen president på dette tidspunktet i embetsgjerningen, bare slått av Trump.

Derfor skulle vi ikke bli overrasket over at republikanerne nå tar tilbake embetet. Meningsmålingene hadde også vist en knapp ledelse for Glenn Youngkin. Når dette likevel for et par måneder siden ble ansett som lite sannsynlig, er det fordi Virginia tilsynelatende har trendet betydelig i demokratisk retning de senere år. Biden vant med 10 prosent i 2020, demokraten Ralph Northam vant guvernørvalget i 2017 med 9 prosentpoeng.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS