Idétørke i Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet har brukt tiden i opposisjon dårlig. De bør få fire nye år til å komme opp med bedre ideer.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge store deler av kommentariatet vant Jonas Gahr Støre statsministerduellen på mandag. NRKs Magnus Takvam mente Støre var et hakk bedre. Dagbladet trillet terningkast fem for Støre mot en firer for Erna, visstnok fordi han presset henne på hennes «svakeste kort», Sylvi Listhaug – og avisen var ikke snauere enn at den fulgte opp sin egen karaktersettingen med en sak der denne «debattseieren» beskrives som en «opptur» i en ellers tung uke.

Slik karaktersetting er generelt noe av det minst meningsfulle mediene gjør i en valgkamp – subjektive preferanser med en god dose manglende forståelse for velgerne, forkledd som analyse. Folket responderte derfor naturlig nok ved å sende Arbeiderpartiet nedover på målingene denne uken.

Det er klokere å begynne analysen av hvordan politikerne lykkes, og hvorfor, i en annen ende: Å se hva velgerne faktisk sier. Og de dårlige målingene for Arbeiderpartiet denne uken føyer seg der inn i en trend, som debatten ikke snudde: Det siste halve året har Arbeiderpartiet tapt omtrent hver femte velger – først gradvis, og så, i løpet av begynnelsen av valgkampen, raskt. Hva skyldes det?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS