SPALTIST

Leder i SVs programkomité Kirsti Bergstø mener det kan være nødvendig å regulere arbeidsinnvandringen. Forslaget åpner i praksis for en mer betydelig innstramming av innvandringspolitikken enn selv de mest radikale forslagene fra Frp, skriver Torstein Ulserød.

Den gode innvandringsmotstanden

Mens Frp jevnlig kritiseres knallhardt for manglende solidaritet og humanisme, slipper SV stort sett unna slik kritikk når partiet åpent leker med tanken om stengte grenser.

Publisert

SV la denne uken frem forslag til nytt arbeidsprogram for neste stortingsperiode. Flertallet i programkomiteen står bak følgende forslag: «SV vil vurdere å midlertidig regulere arbeidsinnvandringen dersom særlig stort tilbud av arbeidskraft vanskeliggjør arbeidet mot sosial dumping». Forslaget åpner i praksis for en mer betydelig innstramming av innvandringspolitikken enn selv de mest radikale forslagene fra Frp. Frp er primært opptatt av å begrense flyktningrelatert innvandring. Men arbeidsinnvandrerne har lenge utgjort en større gruppe blant innvandrere til Norge enn flyktninger.

Intern uenighet

Tanken om å regulere arbeidsinnvandringen strengere, er ikke ny fra SV. Programkomiteens leder, Kirsti Bergstø, tok til orde for å stramme inn også i forbindelse med flyktningkrisen i 2015 -2016. «Jeg tok til orde for det da, fordi summen av både nye mennesker som skulle delta i arbeidslivet og arbeidsinnvandring, kunne føre til et stort press», uttalte Bergstø til Klassekampen i forbindelse med programkomiteens forslag denne uken. Det er uenighet innad i SV om den typen innstramminger Bergstø og flertallet i programkomiteen ønsker seg. Blant kritikerne av forslaget er Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson, som «synes det er helt feil retning å gå for venstresida». Men Kaski er med i et parti som allerede i dag har en politikk for arbeidsinnvandring som først og fremst har som utgangspunkt at slik innvandring er et problem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS