SPALTIST

En overbevist liberaler

Deirdre McCloskeys nye bok om er like skarp som tidligere verk, men det er hennes liberale kritikk av Thomas Piketty som er mest interessant.

Publisert

Deirdre McCloskey gjestet nylig Civita-podcasten Liberal halvtime hvor hun snakket om liberale verdier, hvordan verden ble rikere og hvorfor Thomas Piketty tar feil. Episoden kan du høre her.

I 2012 møtte jeg Deirdre McCloskey da Jan Arild Snoen og jeg intervjuet henne for Minerva. Da hadde McCloskey akkurat publisert sin andre av tre bøker i trilogien The Bourgeois Era som er et forsvar for kapitalisme og liberale verdier. Deirdre McCloskey er professor i samfunnsøkonomi, i engelsk og i historie, og hun bruker kunnskaper fra alle disse fagområdene i sine bøker, også i den siste boken, Why Liberalism Works: How True Liberal Values Produce a Freer, More Equal, Prosperous World for All.

I denne boken har hun samlet 50 essays og intervjuer som har liberalisme som hovedtema. Boken har fire deler, de to første delene inneholder essays som forsvarer liberalismen og det McCloskey kaller human liberalisme. Her gjentas mange av argumentene fra Bourgeois Era-trilogien, men de er mer rettet direkte mot liberale verdier og hvorfor de verdiene legger det beste grunnlaget for velstand – det McCloskey kaller The Great Enrichment. Hennes hovedargument er at ideer og retorikk er viktig, viktigere enn materiell utvikling, som er utgangspunktet i en marxistisk historieforståelse. Hun er like skarp og ordrik som hun var i trilogien, og noen ganger kan det bli repeterende og egentlig det samme argumentet, bare med andre referanser fra historie, fra andre økonomer eller tenkere. Men for den som ikke har lest de tre store bøkene om borgerlig kapitalisme, fungerer nok de to første delene greit. Hun introduserer også et nytt ord. I stedet for ordet kapitalisme, som hun ikke liker, bruker hun innovisme – nettopp for å understreke kreativitet og innovasjon som hun mener er det helt avgjørende for markedsøkonomiens fremvekst.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS