SPALTIST

Nikki Haley må overbevise om at det er hun som har best sjanse til å utfordre Trump. Det er ikke umulig, men heller ikke så sannsynlig.

Kampen om tredjeplassen

Republikanernes debatter føles litt irrelevante, siden nominasjonen ser ut til å være avgjort. Men Nikki Haley gjorde et godt forsøk i natt.

Publisert

I noen måneder nå har det sett ut til at kampen om den republikanske nominasjonen er så godt som over. Trump har gradvis økt sitt store forsprang, slik at han nå ligger godt over 50 prosent i gjennomsnittet av målingene. Når det tas ut tiltaler, går han enten opp på målingene eller holder nivået.

Den underliggende grunnen til dette er at et klart flertall, omkring to av tre, av republikanerne tror på Trumps løgn om at han egentlig vant valget i 2020 og derfor er USAs rettmessige president. Å nominere ham og velge ham på nytt er derfor bare å utøve rettferdighet. Dette forklarer også hvorfor Trump ikke stiller til debatt. Sittende presidenter gjør ikke det dersom de ikke blir alvorlig utfordret. Biden kommer ikke til å debattere med Robert Kennedy jr.

Dette utgangspunktet gjør også at tiltaler og eventuelle domfellelser ikke biter på et flertall av republikanerne. Det ses ikke som bevis på hans skyld, men bevis på at han forfølges. Det er riktignok tegn på at et betydelig antall hopper av dersom han faktisk blir dømt. En IPSOS-måling offentliggjort i starten av måneden viste at halvparten av republikanerne ikke ville stemme på ham dersom det skjer. Jeg tror dessverre at de fleste av dem klarer å overtale seg selv likevel, men det kan bli nok avhoppere til at Biden sikrer fire nye år. Men jeg tviler sterkt på at selv en domfellelse er nok til å stoppe ham i nominasjonen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS