SPALTIST

Oversolgt og overkjøpt klimaanalyse fra SSB

SSB publiserte nylig et forskningsnotat om klimaendringer som oversolgte funnet ganske kraftig. Men de som fordømte byrået for publiseringen, overkjøpte det enda mer.

Publisert Sist oppdatert

John Dagsvik og Sigmund Moen publiserte i forrige uke en forskningsartikkel om klimaendringer i Statistisk sentralbyrås serie «Discussion paper». Her publiseres slike artikler i en ganske uferdig form, slik at de kan danne grunnlag for faglig diskusjon og dermed forbedringer av arbeidet før det sendes til publisering i et tidsskrift.

Den norske tittelen på artikkelen var «I hvilken grad endrer temperaturnivået seg på grunn av klimagassutslipp?» Og konklusjonen i sammendraget var ganske klar, om enn med noen forbehold: «Vi finner (..) at hypotesen om at temperaturprosessen varierer tilfeldig rundt et konstant nivå (stasjonaritet) ikke blir forkastet. Dette kan tyde på at effekten av CO2-utslipp de siste 200 årene ikke er sterk nok til å forårsake systematiske endringer i temperatursvingningene.»

Dette høres dramatisk ut – sier de at selveste FNs klimapanel tar feil? Mange av kritikerne, også med lang forskererfaring, tolket det slik. Men selv om det er en nærliggende tolkning, er det ikke det de nødvendigvis sier. Og det er definitivt ikke det de måler. For Dagsvik og Moen har oversolgt resultatene sine.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS