Avgiftstrette franskmenn

Det var vanskelig å skjønne at franskmennene skulle gå amok over en økning av dieselavgiften på 32 øre. Men den har faktisk økt med åtte ganger så mye de siste fem årene.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag formiddag stusset jeg over et innslag på NRK Radio om demonstrasjonene mot økte bensin- og diesel-avgifter i Frankrike. Økningen ble oppgitt til 8 øre for bensin og 32 øre for diesel. Kunne såpass beskjedne økninger utløse slike reaksjoner – selv i et land der demonstrasjoner ofte tar litt av?

I Lørdagsrevyen samme kveld er opptøyene toppoppslaget, som varer i omkring 4 minutter. Her sies det ingenting om hvor stor økningen er, eller nivået på avgiftene. Det skal visstnok ha blitt opplyst 70 øre på Kveldsnytt lørdag, men dette innslaget er i skrivende stund ikke tilgjengelig på nett.

NTB er kilden

De 8/32 ørene stammer fra NTB:

«Regjeringen har foreslått å øke avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis 1 eurocent (8 øre) og 4 eurocent (32 øre).»

Første NTB-melding med disse tallene later til å være fra 17. november, da de første opptøyene fant sted, her gjentatt i Aftenposten  25. november, og i mange senere varianter, senest i dagens Aftenposten. Mange aviser har også gjengitt disse tallene uten NTB som kilde, bl.a. Klassekampen (Yngvild Gotaas Torvik) 20. november.

I den første NTB-meldingen blir det tyske nyhetsbyrået DPA oppgitt som medforfatter. Men DPA skriver samme dag:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS