Justisminister Emilie Enger Mehl

Halvannet år etter invasjonen av Ukraina er det fortsatt lov å samarbeide med russisk etterretning

Noe av det siste Solberg-regjeringen gjorde, var å fremme forslag om å forby samarbeid med fremmed makts etterretning. Men Støre-regjeringen har fortsatt ikke evnet å følge det opp.

Publisert

Etter at ny straffelov ble vedtatt i 2005, var det ikke lenger forbud i Norge mot å bistå fremmed etterretning med påvirkningsoperasjoner. Tidligere bestemmelser forbød det å motta økonomisk støtte for å påvirke allmennhetens mening om utenrikspolitikk eller å bidra til falske rykter. 

Som Minerva har skrevet om tidligere, utløp dette forbudet i oktober 2015, «ved en skjebnens ironi omtrent samtidig som GRU [russisk etterretningstjeneste, red. anm.] for alvor begynte sin påvirkningsoperasjon mot det amerikanske presidentvalget året etter».

Spørsmålet er ikke blitt mindre aktuelt siden. Det russiske målet om å svekke vestlig samhold generelt og viljen til å gi våpen til Ukraina spesielt er blitt langt mer akutt. Vi har all grunn til å tro at det foregår en rekke skjulte aktiviteter for å påvirke meningsdannere i vestlige land, herunder Norge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS