Enda et lite skritt for fusjonsenergi

Ingen energikilde gir større håp for fremtiden, selv om det fortsatt er et godt stykke frem.

Publisert

For ett års tid siden kalte Biden-administrasjonen inn til pressekonferanse for å annonsere et stort gjennombrudd innen fusjonsenergi. Fusjon består i motsatt prosess av atomspaltingen i konvensjonell kjernekraft, har ikke farlig avfall og avgir mer energi. Det er samme energikilde som driver vår egen sol. Dersom vi kan kontrollere fusjonsenergi og utnytte den kommersielt, har vi på lang vei løst behovet for ren energi i fremtiden.

Men det er et stykke frem. Det har vært forsket på i mange tiår, uten at man har vært i nærheten. Ethvert fremskritt innen denne teknologien får dermed – med rette – oppmerksomhet.

Et slikt gjennombrudd ble annonsert i fjor av det amerikanske energidepartementet. Forskerne ved The National Ignition Facility (NIF) ved Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) i California hadde klart å konsentrere nok energi ved bruk av lasere til å utløse et kort øyeblikks fusjonsreaksjon i små kapsler med deuterium og tritium (som er komponenter i «tungtvann»). Dette er et kritisk skritt på veien mot en varig og kontrollert fusjonsreaksjon. De samme forskerne klarte i desember i år å gjenskape resultatet, med enda større energi. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS