Energipolitikkens hellige gral

Nok et gjennombrudd ved Lawrence Livermore National Laboratory gir håp for ren kjernekraft i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Du kan nesten kalle det for «energipolitikkens hellige gral». Kjernekraft uten farlig avfall. Uutømmelig ikke-fossil energi som ikke svinger med vær og vind. En kilde til ren, pålitelig og hyperavansert energi. Det handler om fusjonsenergi, altså motsatt prosess av atomspaltingen som dagens kjernekraftanlegg benytter seg av.

I desember 2022 kunngjorde det amerikanske energidepartementet at forskerne ved The National Ignition Facility (NIF) ved Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) i California hadde oppnådd et kritisk skritt på veien mot fusjon. Gjennom å konsentrere laserenergi på små kapsler med deuterium og tritium (komponenter i «tungtvann», altså hydrogen med ekstra nøytroner i atomkjernen), ble det i et kort øyeblikk avgitt mer energi tilbake.

Dersom denne prosessen kan opprettholdes, vil fusjon oppstå som en selvdreven kjedereaksjon. Avfallet består av ufarlig helium, som uhindret vil sive ut i atmosfæren, eller kanskje endatil samles inn (verden er i ferd med å gå tom for helium). Sist uke, repeterte LLNL forsøket, denne gangen med enda bedre ytelse

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS