SPALTIST

Greta Thunberg har i rekordfart blitt verdens fremste klimaaktivist etter at hun begynte sin skolestreik for klimaet i fjor. Her fra arrangementet Fridays For Future i Berlin i juli.

Begynnelsen på slutten for kulten rundt Greta Thunberg

Etter talen i FN synes det å ha blitt mulig å stille spørsmål ved den radikale klimabevegelsen og tenåringen som står i spissen av den, uten å anklages for hat. Det er i så fall en seier for den konstruktive miljødebatten.

Publisert

Greta Thunberg, tenåringen som har blitt et symbol for den internasjonale klimabevegelsen, er Sveriges mest fremgangsrike popkulturelle eksport siden ABBA og Avicii. Akkurat som med andre popkulturelle fenomener har Thunberg-hypen fått de voksne som ikke vil fremstå som bakstreverske og utdaterte til å spille med. I en tid hvor Sveriges omdømme som «moralsk supermakt» trekkes i tvil, etter migrasjonskrise og eskalerende gjengkriminalitet, er Thunberg en befriende motvekt.

Spørsmålet er dog om ikke søndagens opptreden ved FNs hovedkvarter i New York markerer begynnelsen på slutten for kulten. For det fremstår i økende grad som en kult rundt fenomenet Greta Thunberg. I det minste er reaksjonene på hennes seneste tale forskjellige fra de tidligere helst andaktige rapportene om klimaaktivist Thunbergs handlinger og uttalelser. Kanskje er det fordi det ble for åpenbart og for smertefullt for mange å se et ungt menneske, som tydeligvis føler seg dårlig, utnyttes i et mediesirkus av proporsjoner som verken hun eller andre kunne forutse.

Foran rullende TV-kameraer, med gråten i halsen og flakkende blikk rettet Thunberg sine anklager mot de samlede verdenslederne. «Dere har stjålet barndommen min», dundret den svenske 16-åringen, med henvisning til årene hun har ansett seg tvunget til å bruke på aktivisme i stedet for å gå på skole, omgås venner og gjøre andre ting tenåringer gjør.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS