SPALTIST

Høyres Mudassar Kapur ble på Politisk kvarter tidligere denne måneden utfordret om formuesskatt med en påstand om at fjerning av skatten vil gi landet 25 000 nullskatteytere. Men begrepet «nullskatteytere» er misvisende, skriver Mathilde Fasting.

Å snakke om nullskatteytere er irrelevant

Ingen mennesker i formuesskatteposisjon i Norge er nullskatteytere over tid. Derfor blir begrepsbruken misvisende.

Publisert

På NRKs Politisk kvarter fredag 18.9. utfordret programlederen Høyres Mudassar Kapur ved å si at fjerning av formuesskatten vil gi Norge 25 000 nullskatteytere. VG hadde samme dag oppslag med Jonas Gahr Støre som hevdet det samme, og tallet er fra Finansdepartementet. Problemet er at Finansdepartementet kun forholder seg til ett enkelt år, samt at skatt som eventuelt betales gjennom selskaper som skatteyteren har, ikke er med. I stedet for å bare gjengi et tall, bør vi heller se på realitetene.

Et sted å begynne er å lese Ole Gjems-Onstads nye bok La gründere flytte. Her skriver han om nullskatteytere som et begrep uten mening. Han forklarer også hvorfor i Liberal halvtime fra 22.9.

Ingen mennesker i Norge er nullskatteytere over tid, dersom de er i formuesskatteposisjon. Det blir derfor misvisende å bruke et slikt begrep. Anslag for 2018 viser at det er rundt 510 000 personer i Norge som har så lave inntekter at de ikke betaler skatt. De befinner seg i den andre siden av inntektsskalaen, og dem vil ingen finne på å kalle nullskatteytere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS