SPALTIST

Hans Geelmuyden kommuniserer.

Goebbels Kiese

Jeg har vært ansatt i Geelmuyden Kiese, Hitler Jugend 2.0. Unnskyld. Tilgi meg.

Publisert Sist oppdatert

I to år arbeidet jeg i Geelmuyden Kiese. Navnet antyder en usunn personkultus, trolig inspirert av hvitmaktideologi. Omforlatelse. Selskapet har kontorer ved Solli plass og fra vinduene kunne man se ned på Winston Churchill-statuen. I selskapet hersket det på denne tiden en utbredt oppfattelse om at Churchill var en «helt». Mange av mine kolleger kunne finne på å si at Churchill hadde berget Europa fra nazismen, og sitater fra Churchill ble flittig benyttet som eksempel på vidd og retorisk slagferdighet, for eksempel: «You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.»

Sitatet viser hvordan PR-byrået dyrket frem et skille mellom oss og dem, fiendebilder ble dyrket og skapt for å vinne salg for kunder. Ingen tok et oppgjør med Churchills velkjente rasisme, og hans kamp for europeiske imperialisme. I selskapet ble banale stereotyper som at Churchill var «helt» mens f.eks. Hitler var «monster» dyrket. Tilgi meg. Få hadde forståelse for at både Hitler og Churchill først og fremst var mennesker med både gode og dårlige sider. Mennesker er for komplekse til å bli satt i bås som «helt» eller «monster».

Likevel opererer selskapet med et såkalt rollehjul, hvor man hele tiden søker å få kundene til å innta posisjoner som «helt» (en som alle skryter av, men som aldri skryter av seg selv) eller «offer» (som det er synd på og fortjener hjelp) eller «utfordrer» (den hvite, virile mannen som skal ta eller bedekke verden).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS