SPALTIST

Kampen om ordene

Det må være mulig å vise respekt for transpersoner uten å forvrenge språklige kategorier slik at de blir meningsløse.

Publisert

Det har vakt sterke reaksjoner at begrepet «fødeforelder» er foreslått brukt i den nye barneloven. I utredningen for loven står det at utvalget ønsker «å ta høyde for at noen familier ser annerledes ut, og at språket er viktig for dem». Det handler altså om en inkluderende språkbruk overfor dem som ikke passer inn i tradisjonelt kjønnede kategorier.

Nyordet «fødeforelder» er en direkte konsekvens av at det i 2016 ble åpnet for å skifte «juridisk kjønn» ganske enkelt ved å registrere sitt opplevde kjønn på Altinn. Dermed ble det mulig for «juridiske menn», altså biologiske kvinner som identifiserer seg som menn, å være «fødeforelder.»

Det er forståelig at transpersoner som har gjennomgått omfattende hormonell og kirurgisk behandling for å kunne kjenne seg hjemme i sin egen kropp, ikke ønsker å bli definert av sitt biologiske kjønn. Utfordringen, for ikke å si forvirringen, oppstår imidlertid når transpersoner som ikke har undergått et kirurgisk «kjønnsskifte» eller hormonbehandling, vil bli identifisert fullt ut med sitt opplevde kjønn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS