Atomkraftverket Diablo Canyon i California
Atomkraftverket Diablo Canyon i California

– Jeg håper inderlig at ikke flere land går i Tyskland-fella og stenger reaktorene de har

California var på nippet til å miste sitt siste kjernekraftverk. Da tok Paris Ortiz-Wines og andre klimaaktivister affære.

Publisert Sist oppdatert

Langs Stillehavskysten, utenfor San Luis Obispo i California, ligger Diablo Canyon kjernekraftverk, hvilende på en klippe, som igjen hviler på kanten av San Andreas-forkastningslinjen

Anlegget ruver ikke i landskapet, men ligner med sin flate, brune reaktorbygning på en gjenglemt Snickers, kantet av to smågodtaktige kjøletårn. Til tross for at produksjonsområdet kun er på størrelse med Kubaparken i Oslo, bidrar anlegget til 9 prosent av delstatens elektrisitetsforsyning. Til sammenligning kommer 17 prosent fra solenergien, som har vært gjennomsubsidiert i flere tiår og i dag svartlegger utallige ørkenlapper, chapporal-daler og beitemarker med sine millioner på millioner av paneler.

Diablo Canyon kom i drift i 1985 og har bidratt til et utslippskutt på 13 prosent siden Californias verstingår i 1990. Men så var det denne ulmende forkastningslinjen, da. For hvor trygg er man når kontinentalplatene støter imot hverandre? Spørsmålet har blitt stilt igjen og igjen av miljøorganisasjonen Sierra Club, som har varslet at jordskjelv kan utløse tsjernobylske tilstander. Med seg på laget har de hatt skuespilleraktivisten Jane Fonda, som i 1979 ga ut katastrofefilmen The China Syndrome om et uhell ved en atomreaktor i California. Å være imot kjernekraft har siden vært en selvfølge blant klimaaktivister på linje med å gå med gjenbruksklær og å avstå fra plastsugerør.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS