SPALTIST

Den avkledde samtidskunsten

Samtidskunsten minner om eventyret om Keiserens nye klær. Den avfeier all kritikk og nekter å lytte når Sløseriombudsmannen avslører at den er naken.

Publisert Sist oppdatert

Avsløringen av identiteten til «Sløseriombudsmannen» Are Søberg, har innledet en sårt tiltrengt debatt omkring samtidskunst og offentlig støtte til denne. Til tross for at Søberg har blitt avskrevet som en kulturhatende finansmann, vitner den folkelige støtten om at han ikke står alene.

Flere av de omtalte kunstnerne opplever seg mobbet og trakassert av Sløseriombudsmannen, som på den ene siden betraktes som kunnskapsløs kritiker, men på den andre siden sees som en eksistensiell trussel for kunsten fra ytre høyre.

Etter å ha blitt utfordret i et innlegg av forfatter og dramaturg Jon Refsdal Moe, så kulturminister Abid Raja seg tvunget til å rykke ut for å sette Søberg på plass. Raja vedgår at Søberg ikke er direkte ansvarlig for trusler og sjikane rettet mot enkeltkunstnere, men skriver at «han er skyldig i å fremme en til tider svært nedlatende kritikk mot kunst han ikke liker».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS