SPALTIST

UT MED SIV, INN MED UNE: Senterpartiet vil ikke samarbeide med Miljøpartiet De Grønne, og fagbevegelsen holder Arbeiderpartiet unna. Nå som Siv Jensen og Frp er ute, bør MDG gå inn i Solberg-regjeringen etter stortingsvalget i 2021, skriver spaltist Gard Løken Frøvoll.

MDG bør inn i Solberg-regjeringen i 2021

Miljøpartiet vil ha regjeringsmakt i 2021. Fagbevegelsen setter foten ned for Ap, mens Senterpartiet ikke vil styre med de grønne. Resultatet bør bli at MDG går inn i Solberg-regjeringen etter stortingsvalget.

Publisert

Miljøpartiet De Grønne har lenge påstått at de er et blokkuavhengig parti som samarbeider der de får flest grønne gjennomslag. Likevel har mange sett på partiet som en politisk vannmelon. Grønne på utsiden, røde inni. Dette inntrykket skyldes nok flere faktorer, og jeg vil trekke frem to faktorer jeg tror har vært spesielt viktige for å gi MDG sitt vannmelonstempel:

1. Helt siden MDG kom inn på Stortinget for første gang i 2013 har de sittet i opposisjon til ulike varianter av borgerlige regjeringer. Som et lite opposisjonsparti er de nærmest programforpliktet å kritisere den sittende regjering. Dette har de også gjort, i likhet med den øvrige opposisjonen, bestående av rødgrønne partier. Å ha samme fiende samler, ikke minst retorisk, og mange får dermed inntrykket av at MDG er et rødgrønt parti på linje med de øvrige. I tillegg har det ligget en liten betingelse i MDGs formulering om regjeringssamarbeid: de kan samarbeide med alle, unntatt Frp, som før Frps regjeringsexit gjorde borgerlige samarbeid umulig.

2. MDG deler makten med Ap og SV i Oslo. Etter nesten to tiår med sammenhengende borgerlig styre i hovedstaden valgte MDG venstresiden etter deres sterke kommunevalg i 2015. Inn kom flere tydelige MDG-byråder, som maktet å markere partiet som et handlekraftig parti med klare prioriteringer. Oslo-politikken blir fulgt av mange også nasjonalt, og MDGs rødgrønne samarbeid i hovedstaden har nok bidratt til at mange forbinder MDG med venstresiden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS