SPALTIST

Vil Biden ødelegge dollaren?

Iveren etter å straffe Russland på alle tenkelige måter truer nå med å ødelegge et av USAs viktigste geoøkonomiske kort på hånden: dollaren som verdens reservevaluta.

Publisert

«I work for a government I despise for ends I think criminal», skrev økonomen John Maynard Keynes i 1917. Ikke offentlig, for uklokskap tåler ikke innsigelser. Han skrev siden boka The Economic Consequences of the Peace, som forblir en kilde til hvordan håndteringen av første verdenskrig bidro til andre verdenskrig.

I 2024 har snakk om hvilke våpensystemer Vesten bør gi Ukraina blitt satt i skyggen av geoøkonomi: USA ivrer nå etter å beslaglegge og bruke russiske aktiva som ble frosset under de vestlige sanksjonene som fulgte etter invasjonen av Ukraina. Avkastning av disse pengene gis allerede til Ukraina, men USA ønsker nå å ta rubben.

Temaet – som ble drøftet under finansministrenes møte under G20 i Brasil – viste seg å være dypt splittende. Et flertall – ledet av Indonesia og Saudi-Arabia – men med mye av Europa i ryggen er skeptiske mot å bryte sedvane og ekspropriere den russiske sentralbankens aktiva. Mesteparten av pengene er for tiden frosset i europeiske banker.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS