SPALTIST

Macron ligger an til dobbeltseier

Aftenposten skriver at Le Pen vant alle aldersgrupper bortsett fra de eldste og står sterkest nesten overalt på den franske landsbygda. Det er ikke riktig.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har oppholdt meg i utlandet under det franske valget, og derfor ikke fulgt norsk presses dekning nøye. Men det har vært mye rart, og det fortsetter etter at valget er over. Artikkelen i dagens Aftenposten, skrevet at Europa-korrespondent Eirin Hurum og Anine Hallgren er et eksempel. De skriver blant annet om hvem som stemte på de to kandidatene.

«Det er bare i gruppen over 60 år hvor det var et flertall som stemte på Macron. Marine Le Pens parti er mer populært enn Macron i alle andre aldersgrupper».

La oss hoppe over at det ikke var Le Pens parti som ble stemt på søndag, men Le Pen som person. Jeg har gjennomgått fem valgdagsmålinger, og alle viser at Macron var klart størst i gruppen 18-24 år, der oppslutningen var høyere enn de 58,5 prosent han fikk i folket samlet. De fleste meningsmålingsinstitutter starter den eldste aldersgruppen, som Macron ganske riktignok dominerer, på 65 år. I den ene aldersgruppen der 60-69 er oppgitt, hos Ipsos Sopra Steria, vant Macron klart – 59-41. Men blant de andre aldersgruppene – fra 25 til 60/65, er det ikke riktig at Le Pen var størst. De to kandidatene er jevnstore, og målingene varierer litt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS