Når livet ditt er blitt en auksjon

Er et system der eiendelene dine når som helst kan kjøpes av andre en god løsning på dagens utfordringer? Jeg tviler på det.

Publisert Sist oppdatert

Moderne stater sliter med svak økonomisk vekst, større forskjeller og manglende innovasjon. Har de tradisjonelle politiske løsningene gått ut på dato? Trenger vi nye, radikale løsninger? Ja, er svaret i boken Radical Markets, som er skrevet av økonomen Glen Weyl og jussprofessor Eric Posner.

De skisserer fem nytenkende og grunnleggende radikale løsninger, som fremover skal presenteres av Aksel Braanen Sterri i Dagbladet. Boken er velskrevet og «flashy» i argumentasjonen og eksemplene som brukes. Jeg får litt samme følelsen av å lese den som da jeg leste The Machinery of Freedom av David Friedman eller Nozicks Anarchy, State and Utopia for første gang.

Fra eiendomsrett og til besittelse

En av de mest drastiske løsningene, som jeg vil kommentere her, er å avskaffe eiendomsretten i den forstand vi kjenner den i dag. Løsningen er forklart nærmere av Braanen Steri i artikkelen du kan klikke deg inn på her. Kort sagt:Det du har skal registreres – og verdsettes etter dine egne vurderinger. Forfatterne foreslår deretter at det du har kan kjøpes av interesserte, eksempelvis gjennom et app-system.

Du kan naturligvis sette prisen høyt for å unngå at andre kan få besittelse i det du eier, men samtidig skal alle gjenstander man har skattlegges ut fra den subjektive verdsettelsen. Dermed vil en svært høy (subjektiv) pris medføre at man betaler mer i skatt. Denne formen for beskatning skal erstatte en rekke andre former for inntekter til det offentlige.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS