NYHET

To av tre amerikanere vil ikke at Trump skal fortsette å være en viktig politisk skikkelse i fremtiden

Trump er i de siste dagene av sin presidentperiode historisk upopulær. Mye skyldes synkende støtte blant republikanske velgere.

Publisert

I slutten av forrige uke svarte et flertall på 64 prosent av amerikanske borgere at de hadde en positiv mening om Joe Bidens oppførsel etter at han vant fjorårets presidentvalg. Biden innsettes i dag som USAs 46. president og har siden november forsøkt å fremme et samlende budskap til et land som de siste årene har vært preget av dype skiller.

Selv før valgdagen 3. november uttalte president Donald Trump at valget ville preges av omfattende juks, blant annet som følge av den historisk store andelen velgere som ville stemme via posten som følge av koronapandemien. Trumps anklager om valgjuks og manglende vilje til å erkjenne valgnederlaget kulminerte med stormingen av Kongressen for to uker siden. På spørsmål om den utgående presidenten bærer noe av ansvaret for volden og ødeleggelsene noen av tilhengerne hans sto bak på Capitol-bygningen, svarer 52 prosent at Trump har mye av ansvaret, mens 23 prosent mener han har noe ansvar. Blant republikanere er det et knapt flertall på 52 prosent som mener Trump har mye eller noe ansvar (18 prosent svarer mye, mens 34 prosent svarer noe). Det er Pew Research Center som har gjennomført undersøkelsen mellom 8. og 12. januar.

Gjennom sine fire år i Det hvite hus har Trump hatt en mer stabil oppslutning enn sine moderne forgjengere. Pew skriver at den aldri kom over 45 prosent eller under 36 prosent. De siste dagene av perioden hans preges imidlertid av en ny bunnotering på 29 prosent. Mye av fallet skyldes ifølge Pew synkende støtte blant republikanere og andre som lener seg mot partiet. 60 prosent av republikanere stiller seg i målingen positive til jobben presidenten gjør. I august var tallet 77 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS