Troll A, Nordsjøen

– Vår rapport er svar på konkrete spørsmål

Det sier Rolf Røtnes i Samfunnsøkonomisk analyse etter kritikk av rapport om sysselsettingseffekt av rask nedlegging av oljebransjen. – Når troverdigheten til konsulenter brukes av aktivister, er det et åpent spørsmål om de bidrar til ordskiftet, sier kritiker Ole Kvadsheim.

Publisert

Noen ivrer for å slutte å lete etter olje og stanse produksjonen relativt raskt. I programmet for 2021–2025 sier for eksempel MDG at partiet vil «gjennomføre en planmessig, kontrollert omstilling vekk fra petroleumsvirksomhet innen 2035».

Samfunnsøkonomisk analyse beregner at 27 000 arbeidere i et lavkarbonscenario må slutte ufrivillig i løpet av et kvart århundre: 17 000 i 2050 og 10 000 i perioden frem til 2050 som følge av lavere investeringer. Beregningene tar utgangspunkt i stans av all ny leting etter olje og gass i 2024 og avvikling av all petroleumsproduksjon i Norge fra 2050. Rapporten er skrevet på oppdrag fra Broen til framtiden, en paraplyorganisasjon for diverse organisasjoner tilknyttet miljøbevegelsen, fagbevegelsen og kirken.

– Ikke noen mening om hvilke næringer som skal vokse

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS