Gro Harlem Brundtland forstod at arbeidermakten kan ødelegge dynamikken i markedsøkonomien, skriver Lars Gauden-Kolbeinstveit. Foto: Arbeiderpartiet.

Klassebevissthet på norsk

En av grunnene til at vi ikke har fått noen Margaret Thatcher i Norge, er at Gro Harlem Brundtland liberaliserte og deregulerte.

Publisert Sist oppdatert

I tidsskriftet Røyst skriver Morten Johansen og Karl Kristian Kirchhoff om manglende klassebevissthet i Norge (også publisert i Morgenbladets «Portalen» 27. januar). De hevder at «det som skiller sosialdemokratene og resten av venstresiden fra de liberale er at den grunnleggende politiske byggesteinen er klassene og ikke enkeltindividet».

Det problematiske med analysen er at arbeiderklassens interesser i så stor grad tas for å være gitt, og å bestå av kollektiv enighet. I tillegg kritiseres kun arbeidsgiverne eller kapitalens makt, mens arbeiderklassens makt nærmest ikke problematiseres.

Grunnen til at vi ikke har opplevd noen Margaret Thatcher i Norge, er ikke at fagbevegelsen, eller den norske klassebevisstheten, har stått så sterkt i Norge at høyresiden har blitt holdt nede. Grunnen er at norsk fagbevegelse har vært moderat og har anerkjent markedsøkonomiens positive betydning og virkemåte, og at den ofte vært med på endringer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS