FRA PAPIRUTGAVEN

La tausheten snakke

Carole Angiers biografi beriker forståelsen av W. G. Sebald og hans litteratur.

Publisert

Hvem var W. G. Sebald? De siste årene har jeg lest Sebalds bøker. De er foruroligende, tankevekkende og ikke mulig å bli uberørt av. Sebalds bøker er store leseopplevelser. De fire viktigste er The Rings of Saturn, Vertigo, Austerlitz og The Emigrants. I korte trekk kretser disse bøkene rundt menneskeskjebner, mennesker som emigrerer, slik Sebald selv gjorde. Det er også mulig å si at Sebald skriver om det usagte, en tyskers erkjennelse av tyskernes jødeutryddelse, om de døde og om dem som måtte forlate sine fødesteder, emigrere.

Speak, Silence: In Search of W. G. Sebald er tittelen Carole Angier har valgt for sin biografi om W.G. Sebald. Sebald var tysk, født under krigen, og emigrerte til England. For 20 år siden døde han i en bilulykke som følge av et hjerteattakk. Bortsett fra søstrene Gertrud og Beate, er det ingen slektninger som vil fortelle om Sebald. Angier står overfor et stort puslespill.

Speak, Silence spiller også på tittelen til Victor Nabokovs bok, Speak, Memory, men mens Nabokov skriver om sin barndom og ungdom, ligger Sebalds liv under et røykteppe. Angiers bok er nesten som å lese Sebald selv. Hun fletter sammen Sebalds fiksjon, med de brokkene av informasjon om Sebald selv hun etter hvert får tak i. Angiers bok er også foruroligende, fordi hun avdekker alle sammenhengene mellom Sebalds litterære skikkelser og hvor han har historiene fra, hvem de var i virkeligheten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS