NYHET

En betydelig del av bistanden fra Verdensbanken havner i skatteparadiser.
En betydelig del av bistanden fra Verdensbanken havner i skatteparadiser.

«Upassende» bistandsresultater nå offentliggjort

Forsker ved BI fant sammen med to kolleger en sammenheng mellom bistand og korrupsjon. Verdensbanken holdt forskningen tilbake. Tilfeldigvis gikk sjeføkonomen av. I dag er forskningen offentliggjort.

Publisert Sist oppdatert

I desember gjorde tre forskere ferdig et paper ment for publisering i Verdensbankens Working Paper-serie. De tre er Jørgen Juel Andersen ved institutt for samfunnsøkonomi, BI, Niels Johannesen ved Universitetet i København og Bob Rijkers i Verdensbanken.

De studerte pengeoverføringer fra Verdensbanken i perioden 1999 til 2010 opp mot overføringer fra mottakerlandene til både skatteparadiser og andre land. De fant en klar sammenheng. I de kvartalene penger ble utbetalt, økte overføringene til skatteparadiser betydelig, men ikke til andre land. Forskerne har ikke innsyn i hvem som overførte penger, men peker på at slike konti i skatteparadiser i overveldende grad disponeres av de økonomiske elitene.

Lekkasjen er ganske betydelig. Forskerne har studert de 22 landene som mottar mest bistand, mer enn 2 prosent av BNP, og anslår at i gjennomsnitt omkring 7,5 prosent av bistanden flyter ut igjen til skatteparadisene. For de syv landene med bistand over 3 prosent av BNP, anslås lekkasjen til 15 prosent. De skriver at «these modest leakage rates represent a lower bound in the sense that they only include aid diverted to foreign accounts and not money spent on real estate, luxury goods etcetera».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS