SPALTIST

Medlemmer i CAREs spare- og lånegruppe i Niger. Foto: Josh Estey/CARE

Når er det guttas tur?

De fleste kan være enige om at årets TV-aksjon gikk til et verdig formål. Likevel er det verdt å trekke frem hvordan utfordringer for gutter og menn i mange tilfeller settes i skyggen i likestillingens navn.

Publisert Sist oppdatert

Søndag banket det tusenvis av bøssebærere på dørene i vårt langstrakte land. CARE Norge, som fikk tildelt årets TV-aksjon for sitt arbeid rettet mot fattige kvinner i noen av verdens fattigste land, har hittil samlet inn 220 millioner kroner.

Under mottoet «Nå er det hennes tur» presenterer CARE et klassisk bilde fra et land i Afrika, der vi ser en ung jente vandrende på en sti, tilsynelatende i ødemarken på den primitive landsbygden, som stadig snevrer seg inn og ikke gir henne noen valg for hvor hun vil gå. Vi blir fortalt at pengene skal gå til å hjelpe henne til å få utdannelse, bestemme over egen reproduksjon og forøvrig gi henne det vi kvinner i Vesten tar for gitt – rett til å bestemme over våre egne liv. Budskapet er klart og tydelig og noe de fleste kan enes om. Slik sett var årets aksjon ukontroversiell, særlig i et land som vårt, hvor det nærmest er del av den nasjonale identiteten å anse seg som feminist.

Pussig nok er Rwanda, et av landene der Care jobber for å fremme kvinners stilling, også blant de fem mest likestilte landene i verden, med høy andel av arbeidsdeltagelse blant kvinner, lovfestet fødselspermisjon og et mindre lønnsgap mellom kvinner og menn enn i USA. At Rwanda fortsatt er et fattig land er ubestridt, men om CAREs fokus på kvinner nødvendigvis vil hjelpe til å avskaffe fattigdom – og om bistandsarbeid generelt er effektivt i så måte – er langt fra spikret i stein.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS